Никол Точева от СУ ,,Отец Паисий“ с отличие от Световен конкурс за рисунка

Общество

Талантливата ученичка от СУ ,,Отец Паисий“ Никол Точева е отличена с почетна грамота в IX Световен конкурс за детска рисунка 2022 на тема “Пролет, лято, есен и зима”.

Конкурсът е организиран от Фондация „Малък Зограф“ и е единственият международен конкурс за изкуство, организиран в България, който има за цел да покаже художествените постижения на деца от цял свят. Журито в състав проф. Ивана Енева, проф. Анна Бояджиева – преподавател в НХА, и Деница Маринова – интериорен и графичен дизайнер, оценяват творбата на Никол между 7000 рисунки от 60 страни. Картината на малката художничка впечатлява оценителите с изразителните си цветове и композицията си, с красотата и искреността си. Церемонията по награждаването на отличените деца се състоя на 22. 11. 2022г. в Художествената галерия в град Казанлък.

Никол Николаева Точева е ученичка в класа на госпожа Ваня Добрева – 4. г клас. От първи клас Никол посещава Школата по изобразително изкуство към ОДК – Кърджали. Световното признание не е единственото за малката художничка. През 2021 и 2022 година Никол получава редица престижни награди и отличия за таланта и труда си:

  • Второ място за участието си в конкурс за детска рисунка на тема: “С очите си видях бедата 2021”, организиран от РД “Пожарна безопасност и защита нанаселението” – Кърджали – май 2021 г.
  • Специалната награда в XIV Национален конкурс за детска рисунка “Вълшебния свят на Родопите” организиран от МОН, Национален дворец на децата, РУО-Кърджали, Община Кърджали и ЦПЛР–ОДК-Кърджали – октомври 2021г.
  • Трето място на VIII Областен конкурс за детска рисунка “Родопски багри”, посветен на Джемал Емурлов – Джими и организиран от Община Кърджали, РУО-Кърджали, СУ “Владимир Димитров – Майстора” – Кърджали и ЦПЛР–ОДК – юни 2022 г.
  • Трето място в XV Национален конкурс за детска рисунка “Вълшебния свят на Родопите”, организиран от МОН, Национален дворец на децата, РУО-Кърджали, Община Кърджали и ЦПЛР–ОДК-Кърджали – 05.11.2022г.