Ансамбълът за турски фолклор „Кърджали” бе отличен с почетен знак „Герб на Община Кърджали – златен“  по повод 30 години от създаването си

Водещи, Общество

Почетен знак „Герб на Община Кърджали – златен“ връчи кметът на Община Кърджали инж. Хасан Азис на секретаря на НЧ „Юмер Лютфи“ Мюзекки Ахмед по повод 30-годишният юбилей на ансамбъл „Кърджали“ и изключителният му принос за развитието и утвърждаването на традициите във фолклора и културата в Родопите.

Отличието бе връчено в края на юбилейния празничен концерт на ансамбъл „Кърджали“, една от първите групи за турски фолклор в страната след демократичните промени,  в присъствието на генералния консул на Р.Турция в Пловдив Корхан Кюнгюрю.

Кметът инж. Хасан Азис поздрави изпълнителите  и техните ръководители. „В течение на 30 години читалище „Юмер Лютви“ се превърна в неизменна културна институция, не само за община Кърджали и областта, но бих казал, че е една от утвърдените културни институции и в страната. То има много важна мисия да развива, поддържа и надгражда културната ни идентичност. В рамките на тези 30 години поколения наши деца са преминали през фолклора, танците, самодейните прояви в страната и чужбина, за да се възпитават в толерантност, да развиват себе си и своята културна идентичност. Няма празник в Кърджали, в който да няма участие на читалище „Юмер Лютфи“. В тази връзка отдавна то се превърна в посланик на Кърджали в страната и чужбина и за всички  успехи в местни, регионални, национални и международни прояви издадох заповед за награждаването на читалището с най-високата степен, а именно „Герб на Община Кърджали – златен“, заяви кметът инж. Хасан Азис. Той изказа най-искрените си благодарности към секретаря на читалището Мюзекки Ахмед, председателят на културната институция Сейхан Мехмед и на целият им екип за това, че през  всичките тези 30 години са превърнали читалище „Юмер Лютфи“ в една запазена марка, в една институция, която продължава да се развива.

С грандиозен юбилеен концерт Ансамбъл „Кърджали” отбелязва 30 години от своето създаване. Спектакълът се проведе в петък в салона на Дома на културата в Кърджали.

На сцената излязоха над 80 деца и младежи, както от представителния състав, така и от детските групи. Всички те бяха въплътени в общата идея да танците, песните, в идеята на културната си идентичност. Най-малките солисти бяха 8-годишният Тасим Тасим и 9-годишната Баде Сезай.

В своето приветствие генералният консул на Р.Турция в Пловдив Корхан Кюнгюрю заяви, че всички заедно са изживели един прекрасен празничен концерт, изпъстрен с магията на турския фолклор и мост между минало и бъдеще. „В продължение на десетилетия читалище „Юмер Лютфи“ полага усилия да поддържа турската култура, традиции, литература, музика и изкуство живи, да ги защитава и развива, да ги укрепва“ заяви Корхан Кюнгюрю.

Гости на юбилейният празничен концерт на ансамбъл „Кърджали“ бяха много самодейци, които през годините са изграждали репутацията му. Тук бяха още областният председател на ДПС Ресми Мурад, енорийският свещеник отец Петър Гарена, представители на общини от областта, председателят на организацията на бизнесмените в Турция Кемал Йозмез, жители и гости на града.

Ръководството на читалище „Юмер Лютфи“ връчи благодарствени плакети на кмета на община Кърджали инж. Хасан Азис и генералният консул на Р.Турция в Пловдив Корхан Кюнгюрю.

По повод юбилея ансамбъл „Кърджали“ получи поздравителен адрес от областния управител на област Кърджали Даниел Делчев.

Гюнер ШЮКРИ