27 лева остава таксата за ползване на ученическо общежитие в Кърджали

Водещи, Общество

Таксата за ползване на общежития от ученици в Кърджали  няма да се повиши.Това реши  на свое заседание Общинският съвет.

Предложението за изменение и допълнение на Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Община Кърджали беше внесено от кметът д-р инж. Хасан Азис във връзка с постъпили доклади от директорите на Центъра за личностно развитие – Комплекс ученически общежития ,,Родопи” и Професионална гимназия по селско и горско стопанство.

„Последните 11 години месечната такса за ползване на общежития не е актулизирана, но с настъпването на ковид кризата и последвалата инфлация се наблюдава значително увеличение на  всички цени, касаещи електро-енергия, вода, горива, стоки, материали и труд. Заложените средства в бюджета на общежитията са недостатъчни за поддържането им в добро състояние. Комплекс ученически общежития ,,Родопи” се ползва не само от ученици от община Кърджали, а от цялата област, посочи пред общинските съветници д-р инж. Хасан Азис.

Предложението беше таксата за ползване на ученическо общежитие да стане 35 лева вместо досегашните 27 лева.

Против повишаването на таксата се обявиха от ДПС с мотива, че в момент на криза хората изпитват финансови затруднения.

Предложението беше подложено на отделно гласуване. „ЗА“ да не се вдигат цените на таксите за ученически общежития гласуваха 29 общински съветници.

Останалите предложения за изменения в Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Община Кърджали бяха приети от ОбС. Те касят въвеждане на нова такса за индивидуално обучение на ученици в Дома на културата. „Всеки , който  желае  да се  обучава  индивидуално  при  определен  преподавател, извън учебната  програма,  за  30 минути  заплаща  сумата  от  5.00 лв.“,  е записано в измененията в Наредбата.

Въвеждат се допълнителни такси за ползване на инструменти, осветителна и озвучителна техника и инвентар. Така например за ползването на  конферентен  стол  ще се заплащат  – 2.50 лв. за брой на ден.

 

Галина Кючукова, Арда нюз