Община Кърджали тегли 6 милиона лева безлихвен заем

Водещи, Общество

Община Кърджали ще изтегли временен безлихвен заем от Централния бюджет на в размер на 6 милиона лева. Решението бе гласувано от Общинския съвет на заседание, проведено на 25 ноември. Срокът за връщане на заема е до края на 2023 година. Предложението общината да се възползва от този финансов ресурс е на кмета д-р инж. Хасан Азис.

Разгледано е в две постоянни комисии към ОбС, които са дали положително становище, обяви председателят на общинския съвет Юсеин Ахмед.

„Общината се намира в затруднено финансово положение, породено от настоящата криза и продължилата почти две години ковид пандемия. Имаме неразплатени задължение, а в същото време продължаваме да дофинансираме основно социални и дейности в сферата на образованието.“, посочи в мотивите си д-р Азис.

Предложението за теглене на заем предизвика дискусия по време на заседанието на местния парламент.

Против се обявиха общинските съветници от ГЕРБ. „В предложението липсва обективна аргументация, че действително има нужда от подобна стъпка“, изтъкна председателят на групата общински съветници от ГЕРБ Гроздан Колев. По думите му на общината е нужен по-скоро оздравителен план.

Още по-остър в критиките си беше съветникът от Коалиция „Демократична България – Обединение”Радослав Милев, който окачестви  предложението за теглене на заем от 6 млн.лв. като подигравка с общинския съвет, тъй като според него е внесено в последния момент и съветниците са нямали достатъчно време да се запознаят с него.

На същото мнение беше и независимият общински съветник Огнян Иванов. Според  Иванов начина, по който предложението е било внесено за разглеждане от постоянните комисии е некоректен. „Кога и как настъпи този касов разрив.“, попита Огнян Иванов.

За тегленото на безлихвен заем се обявиха от групата съветици на БСП и ДПС.

„Това е най-разумният начин с минимум риск да се възползваме от тази финансова възможност.“, заяви Елван Гюркаш, общински съветник от ДПС. Тя призова колегите си да не драматизират около предложението за теглене на заем. „Община Кърджали не е единствената, която ще се възползва от този финансов ресурс“, изтъкна Гюркаш, като допълни, че давайки съгласие ще се избегне риска Кърджали да попадне сред общините, нуждаещи се от план за финансово оздравяване.

Отговор на отправените критики даде кметът на община Кърджали, посочвайки че близо 20% от общините в България вече са се възползвали от тази законова възможност. За пример той даде общините Варна, Пловдив, Благоевград, Пазарджик, Перник,Велико Търново, Смолян и още много други.

„Ако не успеем да погасим просрочените задължение на общината, които са близо 13%, рискуваме да плащаме наказателни лихви за милиони. Аз не мога да гарантирам, че фирмите, с които не сме се разплатили, няма да ни дадат на частен съдебен изпълнител.“, заяви д-р инж. Хасан Азис.

Заемът е необходим, за да предотвратим следващи негативни финансови действия спрямо Община Кърджали, категоричен беше инж. Азис.

Предложението за теглене на безлихвен заем бе подкрепено с 27 гласа „ЗА“ от общинските съветници от ДПС и БСП. Против гласуваха от ГЕРБ.

 

Галина Кючукова, Арда нюз