Алисия и Рефик от СУ “Отец Паисий“ с отличия от Национално състезание

Общество

Учениците от СУ “Отец Паисий“ с природоматематическа насоченост Алисия Сарова и Рефик Тефик се завърнаха с отличия от ХХ юбилейно издание на Националното състезание по природни науки и екология. От 18 до 20.11.2022 година в Копривщица се надпреварваха екипи от гимназисти от цялата страна, а за СУ“ Отец Паисий“ това бе първо участие.

Представеният от Алисия и Рефик проект „Биология от нас за вас или как пандемията ни сближи с биологията“ е на група ученици от 11 и 12 клас. Те работят над него в продължение на две години, водени от идеята да превърнат клетъчната биология от сложна и абстрактна наука, в достъпна, разбираема и полезна за всеки.

„Състезанието протече в два последователни етапа – постер-сесия и публична защита на проекта. Алисия и Рефик представиха разработката на екипа от паисиевци, акцентирайки върху адаптирането на сложното биологично знание към мислите и езика на съвременната младеж чрез QR-кодове и виртуални уроци. На първата си национална изява екипът получи оценка Много добър – 5.25, а това нарежда Алисия сред бъдещите студенти на СУ „Св. Климент Охридски“. Мечтата на Алисия е да стане учител по биология, а състезанието ѝ отвори вратите към най – добрия път за сбъдване тази мечта – Биологическия факултет на родната Алма Матер. Горда съм с моите ученици – екипа, Алисия и Рефик, благодаря им за добрата работа и за чудесното представяне и им пожелавам още много успехи в света на биологията!“, разказа Мария Влахова, преподавател в СУ “Отец Паисий“ и научен ръководител на екипа.

Вашият коментар