Детски празник за Деня на християнското семейство в ОДК

Общество

На 21 ноември деца и родители се събраха в ОДК за да отпразнуват заедно Деня на християнското семейство. В църквата  на този ден се отбелязва светлия християнски празник Въведение Богородично –един от дванадесетте големи вселенски празници.  От векове нашите предци са вярвали, че домът е свещено място, в което децата получават грижи и обич и се учат на уважение към семейството и близките си. Затова хората са избрали този празник да се чества и като Ден на християнското семейство и християнската младеж.

Детският празник в ОДК бе подготвен от школата по „Етнография и краезнание“ с ръководител Нели Карабашева и клуб „Театър, творчество, изява” с ръководител Марияна Бекриева.

Децата – етнографи предварително проучиха традициите свързани с  празника. На сцената те пресъздадоха празничната вечеря на семейството, подкрепата, уважението и любовта, които са на почит в българското семейството, разказаха притча за семейните ценности и единство, народните поверия и обичаи свързани с този  празник.

Малките актьори със своите стихове, сценки и послания към децата и родителите създадоха празнично настроение и предизвикаха много усмивки. Всички присъстващи бяха поздравени с изпълненията на талантливите децата от ДВГ „До Ре Ми” с ръководител Милослава Славова и Школата за модерни танци с ръководител Нина Тодорова, които предизвикаха бурни аплодисменти. В края на празника за здраве и дълголетие и деца и родители се почерпиха с вкусни пити.