Жените социалистки с кулинарна изложба за Деня на християнското семейство

Общество

Традиционно на 21-ви ноември  жените социалистки в Кърджали отбелязаха  Деня на християнското семейство с кулинарна изложба “Любими семейни постни ястия“ и дискусия за християнските ценности и добродетели.

В кулинарната надпревара се включиха повече от 20 участнички с вкусни и апетитно приготвени лозови сърмички,  баници с картофи, спанак,  тиквеници, печена тиква и различни сладкиши. Всички те споделиха своите рецепти и готварски тайни по които са приготвили своите любими ястия. На присъстващите бе представена  презентация, посветена на историята на празника 21-ви ноември и ролята на семейството в опазването и предаването на традициите от поколение на поколение. Акцентът в разговорите бе върху  ценностите и традициите на българина в създаването и организирането на семейството, както и възпитанието и ценностната система на днешните деца, взаимоотношенията между поколенията. Някои от възрастните дами с болка констатираха, че преди имаше респект, уважение, днес те липсват. Според тях семейството е ценност, която трябва да се съхранява и опазва. Най-важното място, където децата получават основните добродетели свързани с поведението им в обществото. Днес родителите са ангажирани, в много от семействата единият е безработен или с ниски доходи, семейната среда е силно разклатена, неграмотността, агресията, вандализма сред младите  е голям проблем, коментираха жените. Важно и необходимо е младите семейства  да бъдат подпомагани, сподели и младежкият лидер Костантина Карабоюкова. Задължително е всяко правителство да има определен пакет от мерки, свое виждане  в подкрепа на младите хора, за да живеят в една нормална и спокойна среда. Председателката на ОЖС Теодора Каракостова припомни, че само за седем месеца по време на участието си в правителството БСП успя да увеличи  майчинството, увеличиха се детските надбавки за отглеждане на дете през втората година, безплатните детски градини и ясли вече са факт.

Социалистките направиха и някои предложения като : намаление цените на детските храни, детските стоки  с цел подпомагане младите семейства, фирмите да бъдат задължени да предлагат облекчен режим на работа на майки с малки деца, подпомагане и отделяне на повече финансови средства за  подкрепа на млади местни таланти, отпускане на еднократна помощ за новородени от общинския бюджет с цел стимулиране раждането и отглеждането на деца.