Две съдебни експертизи са назначени на задържания за побой на кмета на Кирково

Водещи, Общество

Две съдебни експертизи са назначени на задържания за побой с гаечен ключ на кмета на Кирково Шинаси Сюлейман, съобщи Емил Александров, прокурор в Териториално отделение – Момчилград към РП-Кърджали и наблюдаващ прокурор.

Едната е съдебно-медицинска, която да установи степента на нанесената телесна повреда, а втората е съдебно-психиатрична експертиза, която трябва да установи психичното състояние на извършителя и дали той може да носи съдебна отговорност.

Към момента и двете експертизи не са приключени, уточни прокурорът.

В момента лицето е задържано за срок до 24 часа в РУ на полицията в Кирково. Образувано е досъдебно производство по чл. 325, ал.1.

„Ще поискаме задържане за 72 часа, ако експертизата покаже, че извършителят е психично здрав. В противен случай той ще бъде въдворен в специализирано психиатрично заведение.“, каза прокурор Емил Александров.

Той беше категоричен, че няма политически мотив за нападението на кмета на Кирково.

„Продължават  процесуално-следствените действия по образуваното досъдебно  производство. Разпитват се свидетели.“, каза още прокурор Александров.

Ако на извършителят на деянието бъдат повдигнати обвинения по чл. 325, ал.1 за хулигански прояви, наказанието, предвидено от закона е лишаване от свобода до две години.

Припомняме, че кметът на Кирково Шинаси Сюлейман беше нападнат от 47-годишния Бисер Ч.  около 13,30 часа в сряда. Нанесени са му множество удари с гаечен ключ. Всичко се е случило пред погледите на около 7-8 души. Свидетели на нападението са и заместник-кметът и секретарят на община Кирково.

Според прокурор Александров, по първоначални данни се касае за нападение заради изгубен търг за отдаване на общински обект под наем, проведен преди десетина години.

Бисер Ч. се е занимавал с търговия на лекарствени продукти.

Галина Кючукова, Арда нюз