Незаконно обвинен в блудство осъди прокуратурата

Водещи, Общество

Родопчанин успя да осъди прокуратурата за незаконното му привличане като обвиняем преди 5 години. На 2 съдебни инстанции беше признато, че мъжът е претърпял неимуществени щети в размер на 12 000 лева в резултат от действоята на държавното обвинение.
На 16 ноември 2017 година 15-годишният тогава Е. С. К. е задържан от полицията, а на следващия ден привлечен като обвиняем за извършено блудство с лице, ненавършило 14 години. Младежът бил държан в ареста 12 дни, след което мярката била изменена с „надзор на родителя“ в продължение на 2 години. На 7 ноември 2019 година наказателното производство срещу Е. С. К. е прекратено. 3 години по-късно, прокуратурата ще трябва да плати 12 000 лева на момчето за причинени неимуществени вреди в резултат от незаконното му привличане като обвиняем за извършване на престъпление.
Действията на правозащитните органи имали негативен ефект върху семейството му, училищната и обществената му среда в селото. Той изживял силен страх от евентуална наказателна отговорност, а упражнената принуда засегнала неприкосновеността на личността му и причинила значително психично и емоционално страдание. Всичко това довело до психиатрично заболяване, от което се лекувал все още, се посочва в съдебното решение. То не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Върховния касационен съд.