Черният лешояд се завърна в Източните Родопи

Общество

Черният лешояд – най-голямата и тежка граблива птица в Европа – се завърна в Източните Родопите след като 14 птици от Испания бяха пуснати на свобода в края на миналата седмица. Екип на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП), испанската неправителствена организация GREFA и Фондация „По-диви Родопи“ освободи първата голяма група лешояди в Източни Родопи като част от програмата за възстановяване на вида в българската част на планината.

След близо шест месеца на адаптация в специално изградена волиера между Маджарово и Ивайловград, черните лешояди получиха своя шанс за живот в дивата природа на Родопите. Преходът от живот на затворено към живот в дивата природа трябва да се извърши плавно и без излишен стрес за птиците. За тази цел пред волиерата се поставя храна, а вратите се отварят внимателно и се осигурява спокойствие в района. По този начин се дава възможност на лешоядите да напуснат волиерата когато се почувстват сигурни и спокойни, споделят експерти от БДЗП.

„Младите лешояди започнаха да излизат на свобода един след друг и да изследват околността, но някои дори останаха да нощуват във волиерата през първата нощ и напуснаха едва на следващия ден“, коментира д-р Волен Аркумарев от БДЗП. Първите дни са критични за неопитните птици, които трябва бързо да се научат да нощуват на безопасни места в околността и да се връщат да се хранят на площадката за подхранване докато укрепнат достатъчно, за да извършват по-дълги прелети и да търсят храна сами.

Екипът на БДЗП и експерт от испанската организация GREFA е неотлъчно до тях през тези дни, за да се увери, че адаптацията на лешоядите протича нормално и те са в безопасност. За момента лешоядите се придържат в близост до мястото на освобождаване и извършват кратки тренировъчни полети. За успешната им адаптация спомага и присъствието в района на белоглави лешояди, а вече бяха посетени и от два диви черни лешояда – гости от колонията в Дадя, Гърция. Всички освободени лешояди са маркирани с GPS предаватели, което ни дава възможност в реално време да проследяваме техните придвижвания и да следим състоянието им.

Припомняме, че първата група черни лешояди бе транспортирана от Испания от испанската неправителствена организация GREFA (Grupo de Rehabilitación de la Fauna Autóctona), която от години работи за спасяването и рехабилитацията на пострадали диви птици. GREFA достави общо 17 черни лешояди, четири от които са излюпени в техния център, а останалите 13 са диви птици, които са били спасени и лекувани след инциденти. Веднага след това лешоядите бяха настанени в специално изградена волиера за адаптация, където останаха под постоянно наблюдение. В района на волиерата вече има изградени десет изкуствени гнезда.

През следващите няколко години е планирано да се освобождават още по 6-10 индивида годишно като част от текущата програма. Създаването на колония в България ще подпомогне оцеляването на вида на Балканите, тъй като се очаква да има обмен на птици с последната оцеляла местна колония от около 25-30 двойки, намираща се в гръцката част на Родопите, както и с новосформираните колонии на вида в Стара планина.

Дейностите по връщане на черните лешояди в Източни Родопи се осъществяват от Българско дружество за защита на птиците в сътрудничество с Фондация „По-диви Родопи“ и са финансирани от Rewilding Europe.