Идейният проект на Приюта за бездомни кучета ще е готов до края на декември, изграждането му започва догодина

Водещи, Общество

До края на декември окончателният вариант на проекта за Приюта за бездомни животни, който ще бъде построен край Седловина, трябва да ни бъде предоставен.Той е дело на екип от местни архитекти. Това каза на брифинг кметът на община Кърджали д-р инж. Хасан Азис.

Изграждането на Приюта ще стартира през следващата година. Очаква се той да бъде най-големият в страната.

„Закъсняхме с проекта с няколко месеца, защото се оказа, че в България няма изграден приют с такива размери“, посочи градоначалникът.

Затова ще се търсят идеи от съседна Турция. „Ще настоявам наш екип да посети приютите в Одрин, Чорлу и община Осман гаази“, каза инж. Азис. Проектът ще бъде съгласуван с природозащитни организации, както и с факултета по ветеринарна медицина към Тракийския университет в Стара Загора., допълни той.

Според Хасан Азис останалите общини в област Кърджали очакват да им бъде предоставен окончателния вариант на проекта за приют. На следващ етап ще се говори за тяхното участие във финансирането на изграждането на обекта. „По този начин искаме да решим проблема генерално, а не той да се прехвърля по региони.“, подчерта кметът на Кърджали.

Приютът за бездомни животни ще бъде изграден край село Седловина. Теренът е с площ от 21 декара и беше прехвърлен на община Кърджали с решение на Министерски съвет от 4 ноември 2021 г.

 

Галина Кючукова, Арда нюз