Прожектират филм за Ататюрк в Кърджали тази вечер

Общество

Документален  филм за големия приятел на България и основател на съвременна Република Турция Мустафа Кемал Ататюрк , „Софийските години на Мустафа Кемал, 1913 – 1915″  ще бъде представен пред публика в  Кърджали тази вечер в Дом на културата от 18.00 ч.

Днешният ден е избран за представянето на филма в Кърджали не случайно. На 10 ноември, 2022 година се навършват 84 години от смъртта на Ататюрк, каза пред журналисти кметът на община Кърджали д-р инж. Хасан Азис.

След филма ще има концерт „Любимите произведения на Ататюрк“ в изпълнение на ансамбъла за турска музика при Държавна консерватория на Университета „Намък Кемал“-Текирдаг.

Филмът вече беше прожектиран в София и Момчилград, предстои неговото представяне и в други градове на страната и в чужбина – в столицата на Великобритания Лондон, както и в САЩ.

Проявата се организира от община Кърджали и Генерално консулство на Р Турция в Пловдив.

53-минутният филм представя достоверен разказ за престоя на майор Мустафа Кемал в София като военен аташе, за неговото влияние в политическия, социалния и културния живот в столицата . Чрез думите на изтъкнати български и турски историци за широката общественост се разкриват факти, някои от които малко известни, за силното въздействие, което оставя в съзнанието на младия дипломат срещата му с България. Говори се и за връзката и невъзможната любов с дъщерята на български генерал Димитрина Ковачева. Филмът представя и факсимиле от броя на вестник „Утро“ от 22 октомври 1931 г., в който Мустафа Кемал казва: „Винаги съм правил всичко възможно да помогна на България. Турция и България трябва да бъдат приятели. Който е против България, той е и против Турция“.

За прожекцията в Кърджали се очаква да пристигнат авторите на филма журналистката  Нахиде Дениз и режисьорът Уфук Каракаш. Те работят по него няколко години , издирват  максимално много архивни документи и свидетелства за Мустафа Кемал в България, за да направят професионално документалната лента. На проявата ще присъства и генералният консул на Р Турция в Пловдив Корхан Кюнгерю.

Кметът на Кърджали отправи покана към гражданите на града да присъстват на прожекцията.