Алибегов: Настояваме ставката от 9% ДДС да остане за постоянно

Икономика

Положението през последната една годна е много тревожно. В сравнение с 2019 –та разходите на ресторантьорите са нараснали 3 пъти, а приходите бележат спад от близо 40%., каза пред журналисти в Кърджали Ричард Алибегов, председател  на Българската асоциация на заведенията.

По думите му заради очакването на още по-голяма инфлация през първите месеци на идната година, броят на заведенията, които ще бъдат принудени да затворят, ще се увеличи. Алибегов припомни, че 25% от заведенията са затворили по време на втората Ковид вълна.

„Инфлацията ни удря сериозно. Всеки ден получаваме известия, че се вдигат цените на продуктите. Ако не се вземат адекватни мерки, най-вероятно януари, февруари, март ще има още затворени бизнеси. Липсата на редовно правителство допълнително влошава ситуацията.“, посочи той.

Според председателя на Българската асоциация на заведенията известно спасение за бранша е ставката на ДДС за заведенията да се изравни с тази за хотелиерите и да остане 9%.

„Ставката за ДДС да се запази на 9%, да не стане от догодина 20 на сто. Това вече ще приключи сектора окончателно.Чакаме работещо правителство, работещ министър на туризма, който се интересува от бранша.“, заяви Алибегов.

Като голям проблем за бранша се очертава е дефицита на кадри. Квалифицираните работници са се преориентирали по време на Ковид пандемията. Вносът на ръка от чужбина не е решение, тъй като има проблем с езиковата бариера, а и често посредническите фирми насочвали хора, които нямат никакъв опит, посочи още Ричард Алибегов.

Той бе в Кърджали в рамките на обиколката му по области в страната, по време на която се среща с представители на ресторантьорския и хотелиерския бранш.

„Навсякъде хората от нашия сектор посочват едни и същи проблеми – високите сметки за ток и газ, намаленото потребление заради високата инфлация, липсата на мерки от страна на държавата, дефицит на кадри.“, обобщи председателят на БАЗ.

 

Галина Кючукова, Арда нюз