Проект, насочен към опазване на чапловата колония в Кърджали, защити Клуб „Будител“ към РБ „Н. Й. Вапцаров”

На тържествена церемония в град София, ръководителят на проекта и председател на клуб „Будител” към РБ „Н. Й. Вапцаров” г-жа Елисавета Кехайова подписа договор за финансиране по проект „Градът на чаплите”.

Фондация „Надежда” – Кърджали спечели проект с наименование „Градът на чаплите“ по програма „Ти и ЛИДЛ за по-добър живот” към инициатива на „Лидл България“ в област Околна среда в размер на 9650 лв., с продължителност 8 месеца.

Проектната идея е насочена към опазване на природен птичи феномен от смесена чаплова колония и подобряване условията на живот на редки и защитени водолюбиви птици.

Чапловата колония в Кърджали е единствената по рода си в Европа, която се намира в силно урбанизирана зона.

В местообитанието на чаплите гнездят: малката бяла чапла, нощна бяла чапла, малък воден бик, малък корморан, гривеста чапла, зеленоглава патица, белочела водна кокошка, малки шаварчета и тръстикови дроздове, двойка лебеди и др.

По проекта ще бъде изграден информационен кът за граждани и туристи с 5 двуезични табели, монтирани на моста на река Арда за птичето съкровище с призив за опазването му и ясно дефинирани ограничения за защитената територия с чаплова колония.

Ще бъде организиран конкурс „Пази дивите птици“ с ученици от 12 до 19 г. от всички училища в града, включени в приложни ателиета за изработка на триизмерен модел на защитени територии с чаплови птици от пластмасови отпадъчни изделия. Те ще бъдат представени на градско изложение на моста и ще бъдат отличени най – добрите идеи.

„С реализираните дейности по проекта целим да създадем условия за повишаване на природозащитна култура на младежите и жителите на Кърджали.“, каза Елисавета Кехайова, ръководител на проекта и председател на клуб „Будител” към РБ „Н. Й. Вапцаров.

 

Галина Кючукова, Арда нюз