Над 450 ученици се включиха в проект, реализиран от библиотеката в Кърджали

Регионалната библиотека „Никола Йонков Вапцаров“ реализира проект „Контаминации на реалности”, финансиран по програма „Визуални изкуства” 21 на Национален фонд „Култура” към Министерството на културата. Проектът е на стойност 14 935,00 лева и беше с продължителност 10 месеца. Над 450 гимназисти от три кърджалийски училища – СУ „П. Р. Славейков”, ЕГ „Христо Ботев”, и  СУ „Отец Паисий” бяха обхванати по проекта. Партньор на регионалната библиотека бе и Софтуерната компания – Netmania IT LTD,  клон Кърджали.

В рамките на проекта са осъществени срещи и дискусии с младите хора, насочени към предизвикателствата на времето в което живеем и все по-навлизащата дигитализация в различните сфери на живота, каза директорът на библиотеката Елисавета Кехайова. Идеята е подрастващите да бъдат подготвени и да се ориентират още в ученическа възраст към бъдещата си професионална реализация, посочи Кехайова.

Уъркшопи за овладяване на умения по графичен дизайн, фотошоп, дигитална скулптура, киберсигурност, видеоинсталации със снимки, текст и звук и други подобни са основната част от дейностите, заложени във финализирания вече проект „Контаминации на реалности”.

Благодарение на неговата реализация са изработени сайт и албум, които отразяват всички дейности по проекта.

Основната му цел бе да насърчи творческо, гъвкаво, адаптивно мислене у подрастващите за изразяване на идеи с различни графични елементи и инструменти, където творческата свобода е без граници, а изкуство и технология се пресичат в една обща визия.

Според участниците в проекта „Контаминации на реалности”, успешната му реализация осигурява свободен достъп до излагане на визуално изкуство в дигитална и публична среда, въздейства като социално предизвикателство и изгражда новаторска нагласа сред младите хора и обществеността в региона за утрешния ден. А популяризирането на резултатите от проектната дейност утвърждават Регионална библиотека – Кърджали като съвременен културен и информационен център в областта.

Галина Кючукова, Арда нюз