Проф. Герджиков: Политиката е изкуство на компромисите

„Политиката е изкуство на компромисите“. Тези думи на проф. Огнян Герджиков прозвучават от трибуната на Народното събрание на 4 февруари, 2005 година, когато е гласувано отстраняването му от поста. Този момент професорът нарича „Моят звезден миг“ Тогава пред депутатите той казва: „Убеден съм, че не трябва да рискуваме европейското си бъдеще, зад което стоят 15 години преход. Не съм безгрешен, но няма от какво да се срамувам. Съвестта ми е чиста.“. Този „звезден миг“ в  живота на проф. Огнян Герджиков е един от житейските му спомени, които той описва в автобиографичната си книга ”Аз не бях политик”. Книгата бе представена пред кърджалийска публика във вторник по един нетрадиционен начин – под формата на Литературно–музикален спектакъл.

Откъси от изданието бяха представени от Ана Боянова – носител на литературна награда „Блага Димитрова” и актьора Емил Калев. „Това е една полифонична книга“, каза в началото Ана Боянова, която е издател и редактор на книгата.  В 454 страници Герджиков описва младостта си, преподавателската и политическата си кариера.  Томчето е разделено на три – политиката, академичната му кариера и всичко останало.

Самият проф. Герджиков е човек, който се интересува от музика – в детството си свири на флейта, активно спортува и до ден днешен, но надделява желанието му да се отдаде на правото, като продължение на семейната традиция, посочи Ана Боянова. Професорът пише поезия и проза. Негова детска книжка е драматизирана. Но, в същото време той е изключително отговорен, точен като човек, разказа издателката на автобиографичната книга.

На въпрос защо е озаглавил книгата си ”Аз не бях политик”, проф. Герджиков отговаря – Защото не съм дебелокож като повечето политици.

В книгата са описани любопитни моменти от политическата му кариера, срещи със личности като Кадафи. Спомени, които са се запечатали в съзнанието му. Такъв един спомен е моментът, в който проф. Огнян Герджиков и министри от тогавашния кабинет на НДСВ, се връщат от Монголия. Оказва се, че Русия не им дава въздушен коридор и заплашва изтребители да свалят правителствения самолет. Делегацията се връща в Монголия и отново излита за България, този път успешно. Но професорът проявява своето чувство за чест, и иска официално извинение от руската страна. Тогавашният зам.-министър на външните работи го съветва да не е настоятелен защото „такова било мисленето на Русия – имперско“. Получава извинението – първо с половин уста, а после и лично от председателя на Руската Дума. „Аз не можех да допусна такова неуважение към българския флаг!“, заяви проф. Герджиков.

Много са описаните моменти от различните етапи от неговото развитие. Има и комични, има и такива, изпълнени с много тъга. И понеже професорът има силно развито и много фино чувство за хумор – в книгата си той е публикувал извадки от социалните мрежи с коментари по негов адрес. Благотворителността е характерна за него и семейството му, но без да я натрапва. Така той се оказва благодетел за дуета Ана Боянова –Емил Калев, които случайно чува с изпълнения на класически произведения по радиото. Издирва ги, купува си техен диск и спомага да бъдат издадени още.

Дуетът пък бе част от литературно–музикалния спектакъл, като изпълни популярни италиански и латино парчета.

Представянето на литературно–музикалния спектакъл по книгата на професора е по повод  Деня на Кърджали – 21 октомври.Инициативата е съвместна на община Кърджали, Регионална библиотека „Н.Й. Вапцаров“ и Издателска къща „АБ”.

За представянето на книгата дойдоха областният управител Даниел Делчев, кметът на Кърджали д-р инж. Хасан Азис, Цвета Караянчева, общественици и много кърджалийци.

Проф. Герджиков е роден на  19 март 1946 г. в София. Специализирал във Виенския университет и в Института „Макс Планк“ в Хамбург. Проф. Герджиков е носител на орден „Стара планина“ – I степен. Бил е председател на 39-ото Народно събрание и два мандата депутат. Председател на Комисията по правата на човека и вероизповеданията в 40-то Народно събрание. Бил е и премиер на служебно правителство.  Преподавател по гражданско и търговско право в Юридическия факултет на Софийския университет „Свети Климент Охридски“.

 

Галина Кючукова, Арда нюз