Д-р инж. Азис: Обсъдихме възможността за директно подаване на азерски газ към Кърджали

Общество

Кметът на Кърджали д-р инж. Хасан Азис присъства на церемонията по откриването на газовата връзка с Гърция по покана на президента Румен Радев.

„От 7.00 часа вчера по тръбата вече тече и азерски газ в газопреносната система на България.“, каза днес пред журналисти в Кърджали инж. Азис.

Той посочи, че церемонията е била на изключително високо ниво. На нея присъстваха председателят на ЕК Урсула Фон Дер Лайен, президентите на Азербайджан Илхам Алиев, президентът на Сърбия Александър Вучич, президентът на Северна Македония Стево Пендаровски, премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис и премиерът на Румъния Николае Чука., каза кметът на Кърджали.

По думите му по време на конференцията държавите са обменили опит и са обсъдили следващите стъпки в Балканския регион за преодоляване на кризата и свързване на газопреносните системи на националните държави в една обща мрежа – от една страна, и разширяване на обема на мрежата.

„Тръбата минава и през територията на община Кърджали. Обсъдихме с фирмата изпълнител възможността градът да има директно газоподаване във вече изградената мрежа в Кърджали.“, допълни градоначалникът. Проектът предвижда до Седловина да се направи допълнителна връзка, която да ни осигурява директно подаване на газ от главния газопровод към Кърджали. Надявам се положителното становище, което получих, да стане факт. Говорим и за значително по-добра цена за потребителите в града.“, посочи д-р инж.Хасан Азис. В рамките на последните 15 години изграждаме газопреносната мрежа в града, и имаме общински, държавни и частни сгради, които са газифицирани, и това е огромен плюс за нас., добави той.

Още вчера КЕВР предложи по-ниска цена на газа за октомври с цели 34% спрямо септемврийския, и това е причината да настояваме за такова отклонение за нашата газопреносна мрежа., посочи инж.Азис.

Газова връзка между България и Гърция е с дължина 182 км., като по нея могат да бъдат пренасяни 3 млрд. кубически метра природен газ годишно с възможност капацитетът да бъде увеличен до 5 милиарда куб. метра в следващите години.