Дигитализират 100 графики на Владимир Чукич по проект на библиотеката в Кърджали

30 ученици на възраст над 14 години от две училища в Кърджали – ПГЕЕ „Капитан Петко войвода“ и СУ „Владимир Димитров – Майстора“ ще бъдат включени в проект на РБ „Никола Йонков Вапцаров“. Проектът е на стойност  43 588,80 лв .Озаглавен е „Дигитални трансформации” и се финансира от Национален фонд „Култура”.

„Нашата основна мисия е да привлечем вниманието на подрастващите към книгата и четенето, нещо, което все по-трудно става. Затова търсим различни  идеи – цветни и интересни, като този проект, който успяхме да спечелим“, каза директорът на библиотеката Елисавета Кехайова.

Една от тези идеи, разписани в проекта, е дигитална трансформация на забравено културно съдържание и адаптация на приложни графики на Владимир Чукич, публикувани в местна преса през годините от 1979-та до 2009-та. С тези високи технологии ще бъдат запознати учениците, а и позабравените произведения на Чукич ще получат нов живот чрез съвременните технологии. 100 графики на именития кърджалийски художник, носител на престижни награди, с множество авторски изложби по цял свят, ще бъдат дигитализирани и след това представени в специална експозиция.

Като част от проекта са още беседи и занимания с художници от Кърджали. Учениците на място, в творческа атмосфера, ще могат да видят например как се изработва корица на книга., поясни Кехайова. Ще се запознаят и със старите техники на отпечатване на графики.

Проектът „Дигитални трансформации” е с продължителност 7 месеца. Партньори на РБ „Никола Йонков вапцаров“ по проекта са : Община Кърджали, Галерия „Дар”, Кърджали, СУ „Владимир Димитров – Майстора” –  гр. Кърджали, ПГ по електротехника и електроника „Капитан Петко войвода” –  гр. Кърджали и технологичната софтуерната компания Netmania It Ltd, Клон Кърджали.

 

Галина Кючукова, Арда нюз