Изграждането на Воден цикъл 2 в Кърджали ще приключи до края на годината

Общество

Строително-монтажните работи по изграждането на вътрешната водопроводна мрежа на Момчилград от Воден цикъл 2 е напълно завършена, а до края на годината това предстои да стане и за град Кърджали. Това заяви директорът на В и К Кърджали инж. Славчо Славков. Той подчерта, че работата по довеждащите и главните водопроводи е завършена на около 80 процента.

„След като се изградят водопроводите и отклоненията към тях, предстои тяхното тестване и превключването им към съответните сгради. Имам уверението на строителите, че това ще стане до края на годината”, каза инж. Славков.

По думите му старата водопроводна мрежа от стоманени и етернитови тръби е на възраст от над 50 години и в момента тя се заменя с нова, което е и целта на проекта за Воден цикъл 2. Става дума за подмяна и изграждане на над 30 километра водопровод.

„По този начин ще се намалят загубите от вода и ще се подобри качеството на услугата. Загубите от вода на този етап от яз. Боровица са 48 процента. С изграждането на Воден цикъл се очаква те да намалеят до 41 на сто”, поясни инж. Славков.

Според него очаква се да възникнат затруднения с прокарването на довеждащия водопровод през яз. Кърджали, а те са свързани с понижаване на нивото на водоема до определена кота, за да могат да се извършват строително-монтажните работи. Имам уверението на строителите, че това може да стане до края на януари, каза инж. Славков.

Вашият коментар