Кметът на Ардино на двудневно посещение в Турция

Общество

През уикенда кметът на община Ардино инж. Изет Шабан, председателят на Общинския съвет Сезгин Байрям и общинският съветник Шахин Байрамов бяха на двудневно посещение в Турция. В рамките на визитата кметът инж. Изет Шабан осъществи срещи с кмета на побратимената община Нилюфер Тургай Ердем, както и с ръководството на Сдружението за културно сътрудничество „Егридерелилер‘ (Ардинци) в Бурса, начело с председателя му Юксел Юртсевер. Фокусът на разговорите бе продължаването на доброто сътрудничество и партньорство.
Кметът на община Ардино инж. Изет Шабан проведе и поредица от срещи със съграждани в кварталите „Гьорюкле“, „Юнусели“, „Баларбашъ“, „Йенибаглар“, както и членове на Дружеството на българските изселници „Балгьоч“ в Бандърма. Срещите преминаха при голям интерес.

Делегацията от Ардино отдаде почит пред бюст-паметника на видния общественик, поет и бореца за граждански права Нури Адалъ в квартал „Гьорюкле“ в Бурса, в деня, в който се навършват 100 години от рождението му. Заедно с тях бяха още представители на Сдружението за културно сътрудничество „Егридерелилер‘ (Ардинци) в Бурса, начело с председателя му Юксел Юртсевер, председателят на изселническата организация „Балгьоч“ в квартал „Гьорюкле“ Назиф Джесур и общинският съветник от побратимената община Нилифер Сабри Йозлем.

Нури Адалъ е роден през 1922 г. в кирковското село Островец. Прекарва общо 23 години по затворите по време на комунистическия режим в България. Известен е още като „българският Нелсън Мандела“ заради борбата си за защита на правата на мюсюлманите у нас. През 1989 година е екстрадиран в Турция, където дълги години е секретар на изселническата организация „Балгьоч“. През 2000 година Адалъ е удостоен със званието почетен гражданин на община Момчилград. Напуска този свят през 2004 година.

Гюнер ШЮКРИ