Ученици се потопиха в магията на актьорското майсторство

Култура

20 ученици от област Кърджали се потопиха в магията на актьорското майсторство и разбраха важни неща за професията. Това се случи по време на тридневен уъркшоп в Момчилград, организиран от актьорa и студент Симеон Чаушев. Събитието се проведе с подкрепата на Национален фонд „Култура“, а лектори в него освен Симеон Чаушев бяха Александър Гочев, Гергана Господинова, Калоян Иванов, Николай Марков и Ния Балчева.
“Уъркшопът „Актьорско майсторство за непрофесионалисти“ даде възможност на деца от цялата област да се докоснат до актьорството и неговата магия“, заяви Симеон Чаушев. Той е на 22 години и е студент по актьорско майсторство и връзки с обществеността в Нов български ниверситет. Той разказа, че в продължение на 3 дни учениците са успели да усетят какво е да си актьор. В първия ден лекторите запознали участниците в проявите с правилните навици за един актьор и как могат да ги изградят. Усвоили са типичните методи за подготовка преди излизане на сцена, както и различни похвати за овладяването на танци, движения, музика и ритъм. Във втория ден всеки участник се е въплътил в нечия роля и е имал възможност да изгради собствен образ.
„По-късно през деня фокусът беше поставен върху киното и участниците работиха пред камера“, разказа организаторът. Той допълни, че в последния трети ден всички участници са се сблъскали с нестандартни похвати в театъра и са ги изпробвали.
„По време на уъкшопа всички бяха развълнувани от новите неща, които учеха. Задаваха ни много въпроси, свързани с актьорската работа в киното и театъра. Най-много им харесват поставените задачи и игри, при които ги подтикваме да използват въображението си и да развиват своята креативност. Участниците показваха голям интерес към нашите разкази за професията ни, за театъра, киното и изкуството като цяло. Смятам, че успяхме да запалим интереса им към тези неща или да развием притежаваните от тях умения“, каза още Симеон Чаушев.