Екзотични партии ще се борят за гласа на кърджалийци в изборния ден

Водещи, Избори 2022

Най-малко 10 екзотични партии ще се борят през следващия месец за гласа на кърджалийци. Политически субекти, които никой не е чувал, са издигнали непознати кандидати за предсрочните парламентарни избори на 2 октомври. Явно е, че повечето от непознатите партии не разчитат на някаква подкрепа и затова в листите им с кандидат- депутати има вписани по едно-две имена. Но има и такива, които явно се вземат на сериозни и са посочили по 5, дори и 6 мераклии да бъдат изпратени в парламента от 9-ти многомандатен избирателен район – Кърджали.

Сред регистриралите по един кандидат- депутат са ПП „Народна партия истината и само истината“, ПП „Пряка демокрация“ и ПП „Коалиция за теб България“. Ръководствата на ПП „Глас народен“, ПП „България на труда и разума“ , ПП „Правото“ и ПП „Движение на непартийните кандидати“ явно са решили за всеки случай да впишат по двама кандидати в листите си. Цели трима са мераклиите за депутатски места от ПП „Българско национално обединение – БНО“. Явно от ПП „Български национален съюз „Нова демокрация“ дават сериозна заявка за спечелване на поне едно депутатско място, защото са регистрирали пет имена. Още по-убедени в успеха изглеждат от Партия „Българска социалдемокрация-Евролевица“, в чиято листа има вписани шест кандидат-депутати.

Практиката от последните години показва, че подобни партии и коалиции печелят гласове, които в буквалния смисъл на думата се броят на пръсти. Те не провеждат предизборна кампания, не се срещат с избиратели и никой не е наясно с платформите им. Най-често за тях се гласува простестно или случайно.