Кърджалийски художник открива самостоятелна изложба на „Шипка“ 6

Култура

Известният кърджалийски художник Иван Стойчев ще представи свои картини в самостоятелна изложба в една от залите на Съюза на българските художници. Ценителите на изкуството ще могат да видят 34-те платна от 2 до 15 септември на ул. „Шипка“ 6 в София. Изложбата е под надслов „Топология – IV“.
„Топологията е дял в висшата математика, който изучава повърхнините, непрекъснатостта и особено тези свойства на телата в пространството, които остават непроменени при деформации“, обясни Иван Стойчев. Той признава, че не разбира от геометрия, но има усет към пространството и формите и връзката им с цвета. Картините от цикъла „Топология“ са релефни, като за изработката им художникът използва оригинална смесена техника, базирана на маслените бои. Платната на Иван Стойчев имат обем и дълбочина. Художникът използва специфична оплетка, която е препратка към увеличен мащаб на тъкан.
Иван Стойчев излагал свои картини на изложби в цяла Европа – Франция, Белгия, Германия, Люксембург, Норвегия и Чехия, както и в Япония и в САЩ.