Без буферни зони в изборния ден на 2 октомври

Водещи, Общество

На 2 октомври – в изборния ден, няма да има обособени буферни зони, в които представителите на Секционните избирателни комисии да изчакват. Около това становище са се обединили секретарите на общини в област Кърджали и председателят на Районната избирателна комисия – Павел Гатев.
Наличието на такива зони води до струпване на хора и по-дълго чакане, което в края на изборния ден затормозява хората и забавя процеса на предаване на изборните книжа, посочи пред журналисти Гатев. Искането за премахване на буферните зони е било отправено от секретарите на общини, с които председателят на РИК е провел среща.
На срещата, на която са присъствали секретарите на общини от областта, представител на МВР и главният секретар на областна администрация – Кърджали, са били поставени още проблеми, свързани с организацията на изборите. Един от тях е големият брой сгрешени протоколи, които постъпват за обработване. За това според Павел Гатев е необходимо да се проведе присъствено обучение на членовете на СИК, а не онлайн, както беше при предходните няколко избора, заради противоепидемичните мерки в рамките на извънредната епидемична ситуация.
Друг проблем, който се очертава, е свързан с две сравнително млади парти – ПП и Възраждане. Те имат трудности при запълване на квотите им за членове на СИК, посочи Гатев.
Председателят на РИК обяви, че ще настоява за контрол при образуването на подвижите секционни избирателни секции. Те трябва да бъдат оптимален брой, за да се спестят разходи. „Подвижните СИК се образуват със заповед на общинските кметове, но РИК има достатъчно механизми да осъществи контрол за това дали подвижните секции са създадени правомерно, на базата на наистина нуждаещи се хора, които не могат да упражнят правото си на вот, отивайки до определената за тях изборна секция“, каза председателят на РИК.
За изборите на 2 октомври ще се търси решение за преразглеждане на маршрутите на представителите на „Сиела Норма“ – фирмата, която е ангажирана доставянето на машините за гласуване. Практиката от предишните избори показала, че заради разпокъсания терен на населените места, хората, доставящи и поддържащи машините за гласуване, не успяват навреме да сторят това и съответно се налага в секционните избирателни комисии да чакат както за доставянето на машините, така и при освобождаването им след приключване на изборния ден. По тази причина и секретарите на общини са предложили заедно с представители на „Сиела Норма“ да определят секциите , за които отговарят съответните представители на фирмата.
РИК започна работа на 15 август. Заседанията на комисията се обявяват на сайта на комисията и се излъчват онлайн.

Галина Кючукова, Арда нюз