Намаляват COVID карантината

Общество

Намалява се карантината за болни и контактни на болни с COVID-19. Това съобщиха здравните власти след заседанието на експертната група, която ежеседмично се събира във връзка с актуалната епидемична ситуация и противоепидемичните мерки. Промените влизат в сила от издаването на заповедта в сряда.

Карантината се намалява по следния начин:

  • Изолацията за болни с COVID-19 от 10 на 7 дни.
  • Карантината за контактните лица от 7 на 5 дни.
  • От карантина ще са освободени хората, които са ваксинирани или пребуледували COVID-19 в рамките на три месеца преди заразяването си.

Световните данни показват, че човек е активно заразен и опасен за околните до петия ден в над 90% от случаите. Ако е в тежко състояние, ще бъде хоспитализиран и ще остане по-дълго в болница. Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Тези мерки са оправдани и са първа стъпка от постепенното разхлабване на мерките, което ще продължи, увери доц. Кунчев. Той заяви, че към момента задължителното носене на маски в болниците и градския транспорт остава. Следващата стъпка ще бъде премахването именно на тази мярка, каза още той. Изискванията за дезинфекция и дистанция ще останат.

Има спад на заболелите с COVID-19 и смъртността. Това заяви здравният министър д-р Асен Меджидиев. По думите му това показва, че дори предвид разхлабването на част от мерките, решенията на експертния съвет са адекватни.