Проф. Аргирова: През 2023 г. ще започне прилагането на ваксина срещу ХИВ/СПИН

Водещи, Общество

ХИВ/СПИН продължава ли е да е тема табу в обществото ни. Отговорът идва от безспорния авторитет в областта на вирусологията в България – проф. Радка Аргирова. И този отговор е НЕ. Не е тема табу, защото вече разполагаме с терапия. И когато носител на вирусна на СПИН премине през 3 –месечна терапия, той вече не заразява. Може да води нормален интимен живот и да създава поколение, обясни проф. Аргирова пред журналисти в Кърджали.

И тук не става въпрос, че човекът е излекуван, той продължава да дава положителни проби за наличието на вируса на СПИН, но не може да заразява.

12 месеца след започване на терапията вече се установява т.нар. неопределен вирусен товар, поясни проф. Аргирова.

И това не е новост в науката вирусология – това е известно от 2008 година, а официално е обявено през 2016 от СЗО.

През 2023 година в САЩ ще започне да се прилага ваксина срещу ХИВ/ СПИН. Целта, която си поставя Световната здравна организация, е до края на 2030 година ХИВ/СПИН да изчезне в световен мащаб, така както много други болести, срещу които има и се поставят ваксини, посочи проф. Радка Аргирова.

Ваксина срещу ХИВ/СПИН е разработена на базата на иРНК технологията, същата, която се използва при ваксините срещу Ковид-19. Технологията обаче, както много хора си мислят, не дойде с разработването на ваксини срещу коронавируса, а е известна още от 1992 година. Разработена е от двама учени – унгарка и американец.

„Тези хора трябва да получат Нобелова награда“, каза проф. Аргирова.

Тя е категорична за ползата от ваксините. „Ако ги нямаше ваксините срещу болести като едра шарка, детски паралич, дифтерия – досега човечеството щеше да е изчезнало“, заяви вирусологът.

Проф. Радка Аргирова гостува в Кърджали по повод представянето на книгата „Псевдоним  Вирус с окраска диверсия” на журналистката и писателката Юлия Пискулийска. Книгата е посветена на професионалния и житейски път на проф. Аргирова. А заглавието й и два от онзи важен момент в нейния живот, когато тя успява да „внесе“ в България вирусна на СПИН. Като учен.вирусолог , отдаден на каузата, професорката го донася със себе си след участие в научна конференция с цел да го проучва. Тогавашната Държавна сигурност обаче я подлага на натиск.

„Те просто искаха да си призная, че съм внесла бактериологично оръжие в страната“, разказа проф. Аргирова. Следват още много перипетии пред нея – колеги започват да я отбягват, дори отказват да се хранят в едно помещение с нея и нейната лаборантка. До днес обаче, когато проф. Радка Аргирова е авторитет в международен план, вирусолог, с дългогодишен научен и практически стаж в областта на ХИВ, ретровирусите и онкогенните вируси.

Галина Кючукова, Арда нюз