Стотици се събраха на молебен за здраве край село Горно Прахово

Общество

След 2-годишно прекъсване поради епидемията от коранавирус, традиционният мевлид за здраве и берекет, отново събра стотици души от ардинското село Горно Прахово, околните населени места и изселници, които пристигнаха от Турция и Западна Европа. Религиозното събитие се проведе край чешмата в местността „Насуфлар съртъ”. То бе уважено от кмета на община Ардино инж. Изет Шабан, председателят на Общинския съвет Сезгин Байрям. Тук бяха още народните представител от ДПС в 47-то Народно събрание Адлен Шевкет, инж. Павлин Кръстев, Байрам Байрам, областният председател на ДПС Ресми Мурад, председателят на Общинската организация на ДПС в Ардино Шахин Байрамов. На мевлида присъстваха и кметовете на Падина, Чернигово, Долно Прахово и кметските наместници на Кроячево, Търна, Дедино и Искра.
Духовници, водени от 84-годишният имамин на медресето в Долно Прахово Нуридин Ибрахим четоха айети от Свещенния Коран. Тук преди 110 години по време на Балканската война са загубили живота си местни жители. Мюсюлманите почетоха и тяхната памет. Началото на религиозния обред датира от 1995 г. Идеята е инициатива на покойния председател на местното мюсюлманско настоятелство Ниязи Емин Ефенди, Невин Коскот, Халил Хайрулах и бившия кмет на Горно Прахово Мюмюн Емин (Рейс).
Присъстващите бяха нагостени с 15 казана пилаф, сготвен от дългогодишният майстор-готвач от Ардино Супхи Исмаил. Всички разходи бяха поети от местни жители, които живеят и работят в Белгия.
Кметът на Горно Прахово Мехмед Мюмюн се надява тази традиция да продължи и в бъдеще. Той изказва сърдечните си благодарности на спонсорите за финансовата подкрепа.
Гюнер ШЮКРИ

Вашият коментар