Мевлид за здраве и берекет се проведе в Долно Прахово

Общество

След 2-годишно прекъсване поради пандемията от коранавирус в ардинското село Долно Прахово се проведе традиционният мевлид за здраве и берекет. Религиозното събитие се проведе в местното медресе и съвпадна с Ислямската Нова година

(1 Мухаррем) 30 юли 2022 г. (1444 г. ) по Хиджра (преселението на мюсюлманите от Мека в Медина). Мевлидът е празник, който дава възможност на хората от района да се съберат на едно място и да общуват.

Духовници, водени от експертът по иршад към Районно мюфтийство в Кърджали  Сезер Садулов и имамина на джамията в медресето Нуриттин Ибрям четоха Айети от Корана и Мевлид-и Шериф. Присъстващите бяха нагостени с осем казана пилаф, приготвени от дългогодишния майстор готвач Супхи Исмаил от Ардино.

Мевлидът бе уважен от председателя на Общинския съвет Сезгин Байрям, областният председател на ДПС Ресми Мурад, председателят на Общинската организация на ДПС в Ардино Шахин Байрамов, председателят на Младежко ДПС-Ардино Реджеб Шакиров,  председателят на Женската организация на ДПС-Ардино Зюлфие Ибрямова. Тук бяха още кметовете и кметски наместници на Башево, Горно Прахово, Чернигово, Дедино, Търна и Китница.
Организатор на религиозното събитие бе мюсюлманското настоятелство на медресето със съдействието на кметство Долно Прахово.

Кметът на Долно Прахово Сали Ахмед и председателят на мюсюлманското настоятелство на медресето Кязим Мюмюн изказват сърдечните си благодарности към Джанер Джелал от Холандия, Яшар Фейзула, Хазел Хикмет, Зеки Ахмед и Али Ахмед (Кешоглу) за оказаната финансова подкрепа при организирането на традиционния мевлид. Те благодарят сърдечно и на Йълдъз Мюмюн от Чернигово, осигурила хляб.

Гюнер ШЮКРИ