Турция вече пуска българските туристи с лични карти

Общество

Турция вече пуска от днес българските туристи с лични карти, обявиха туроператори пред специализирания сайт TravelNews. „Автобусът ни мина границата на ГКПП Капъкуле и Капитан Андреево с лични карти. Проверката става много бързо, като властите само предоставят лист, на който пише, че може да останете до 90 дни в страната“, заяви за TravelNews управителката на  една от големите туристически агенции. Според нея мярката ще доведе до увеличаване на българските туристи в южната ни съседка.

Задграничните паспорти на българите не се изискват при транзитно преминаване или туристически посещения до 90 дни в Турция. Указът на президента Реджеп Тайип Ердоган беше публикуван преди няколко дни, но не беше уточнено от кога влиза в сила. Според решението българите ще могат да влизат в страната само с лична карта.

Посещението на Одрин от българите започва да се увеличава през последните дни. Търговците, които поради липса на клиенти, стояха без работа през изминалите седмици, започнаха да си спомнят старите времена благодарение на активизирането на туристите след решението, посочва турската телевизия НТВ. Телевизионният канал отбелязва още, че по улиците на Одрин буквално „няма къде да се стъпи“ от хора, които покриват много от нуждите си в града – от храни до облекло, от домашни потреби до препарати за почистване. Туристи от България споделят пред телевизията, че са много доволни от решението за пътувания без паспорти, а местни търговци изразяват задоволство от създалото се оживление.