Маските в здравни заведения и социални домове в Кърджали стават задължителни

Водещи, Общество

Маските стават задължителни в здравни заведения и социални домове в област Кърджали, гласи заповед на директора на Регионалната здравна инспекция, която влиза в сила от четвъртък /28 юли/.

Хората в лечебни заведения, аптеки, оптики, специализирани институции за предоставяне на социални услуги и в социалните услуги от резидентен тип за деца и възрастни,  РЗИ-Кърджали и в обществения транспорт са длъжни да имат поставени защитна маска за лице за еднократна или многократна употреба, която да покрива носа и устата.  За деца под 6-годишна възраст маските на посочените места не са задължителни, е записано в заповедта на директора на РЗИ-Кърджали д-р Виктор Кирчев.

Освен това всички лица, които не са от едно семейство/домакинство, когато се намират на открити обществени места, на които има струпване на хора трябва да спазват физическа дистанция от метър и половина.

В детските заведения трябва да провеждат засилен сутрешен филтър за недопускане на деца с клинични симптоми на КОВИД-19, както и други остри заразни болести. Ежедневен филтър трябва да се провежда и в специализираните институции за предоставяне на социални услуги.

Временните противоепидемични мерки са за срок от 28 юли до 26 август, но ще бъдат променяни в зависимост от развитието на епидемична ситуация на територията на областта, е записано в заповедта на директора на РЗИ.