Изложба „Камък върху камък“ беше открита в музея в Кърджали

Култура

Изложба „Камък върху камък“ бе открита в Регионалния исторически музей в Кърджали в сряда. Тя представя фотоси на каменни мостове, обследвани и заснети в Родопите и гръцката област Родопи, която е част от областта Източна Македония и Тракия.

Изложбата е продукт от работата на екип по проект „Историческите каменни мостове в Родопите – съвременни методи за представяне и опазване“ на сдружение „Мещра – традиционни знания и занаяти“. Партньори по проекта са община Ардино и музите в Кърджали и Ардино.

Локализираните обекти са били 150 . От тях са обследвани  80 – 60 на територията на България и 20 на територията на съседна Гърция, каза при откриването на изложбата арх. Иван Колев от сдружение „Мещра“. „Мостовете са датирани от 18-19 век т.е. от времето на Османската империя. Целта на проучването на тези каменни мостове е да се даде общия контекст на архитектурната  типологията на тези обекти за бъдещи научни изследвания, както и на проекти за реставрация и консервация. Също така те да бъдат популяризиране, за да бъдат съхранени, тъй като те всъщност са и застрашени от разрушаване.“, посочи арх. Колев.

В процеса на проучване на каменните мостове арх. Иван Колев и неговият екип са обследвали намесата на съвременния човек.Установили, че там, където има такава намеса с материали като цимент, бетон или дървени елементи, там има повече проблеми. „Установихме, че самата каменна зидария е в значително по-добро състояние отколкото добавените материали от съвремието.“, каза арх. Колев. Той посочи, че самите мостове са изключително ценни, не само като естетически обекти, но и със своята строителна технология и архитектура, защото вече не се строят такива обекти.

„Мостовете в Родопите са там, където има реки, има два бряга и от векове те са онази ръка, която се протяга между тях, за да могат хората да се чувстват заедно. Направени от камък, мостовете надживяват своите майстори.“, каза при откриването на изложбата Даниела Коджаманова, директор на Регионалния исторически музей в Кърджали. Тя благодари за партньорството със Сдружение “Мещтра“ и изрази надежда събитието да даде началото на бъдещи съвместни проекти.

Изложба „Камък върху камък“  може да бъде разгледана  в Регионален исторически музей в Кърджали до края на месец юли.

 

Глина Кючукова, Аран нюз