56,9 % от хората в Кърджалийско не могат да си позволят почивка извън дома

Икономика

14,8 % от жителите на област Кърджали са живели в тежки материални и социални лишения през 2021 година, а под линията на бедност, която е 444,67 лв. за областта са били22 на сто от населението.

Това сочат данните на Териториалното статистическо бюро /ТСБ/.

32,3 на сто от домакинствата не са можели да посрещат със собствени средства неочаквани финансови разходи. Купуването на два чифта обувки, в зависимост от сезона, е било непосилно за 36,3 % от хората в областта. Над 20 на сто от домакинствата са изпитвали затруднения при плащането навреме на заем за покупка на жилище; наем на жилище; текущи битово-комунални разходи, както и вноски за погасяване на кредити, показват още статистическите данни.

Най-много хора са изпитвали ограничения по отношение на възможностите си да си позволят почивка извън дома – 56,9 на сто, а 19,7 %  от домакинствата не са можели да си позволят месо на трапезата всеки втори ден, посочват още от ТСБ – Кърджали.

В сравнение с предходната година, относителният дял на бедното население в област Кърджали е нараснал с близо 1 процент.