Крумовградски ученици се включиха в международен етнофестивал

Култура

„Зад нас е паметта на предците ни, пред нас са очите на децата ни!“. Под това родолюбиво мото се проведе ежегодният Международен фестивал „Евро фолк – Черно море“. И тази година, в осемнадесетото му издание участие взе Танцов състав „Пъстра китка“ към СУ „Васил Левски“ – Крумовград с ръководител г-жа Йорданка Мамирева.
Танцовите състави към училището ни са част от богатата гама извънкласни дейности. С непресъхващ интерес младите танцьори и техните ръководители събират, пресъздават и съхраняват фолклорното изкуство на предците си. Пример за това е и Танцов състав „Пъстра китка“ с ръководител г-жа Йорданка Мамирева – състав с множество призови места от национални и международни фестивали и състезания.
XVIII Международен фестивал „Евро Фолк – Черно море 2022“ се проведе през периода 22 – 26. 06. 2022 г. в гр. Китен и гр. Приморско под егидата на Европейска асоциация на фолклорните фестивали. Нашите танцьори от Танцов състав „Пъстра китка“ с ръководител г-жа Йорданка Мамирева се завърнаха със златен медал – Първо място и присъдено звание Танцов състав – Лауреат Първа степен! На състава са присъдени званието „Носител на Почетен знак на Музикални празници Евро Фолк“ и най-висока оценка на продуцентите и журито на фестивала. Изпълненията на състава се оценяват като съдържащи високи художествени стойности и въздействащ заряд, заслужаващи да се изнесат пред българска и световна публика.