„Еньовденска магия“ завладя подножието на Свещения град Перперикон

Водещи, Култура

Фестивалът „Еньовденска магия“ се проведе в подножието на Свещения град Перперикон. След няколко години прекъсване, емблемата на туризма в Източните Родопи, отново събра стотици хора, дошли да се насладят на изпълненията на самодейни състави от Кърджали. Всички присъстващи получиха като дар ритуална еньовска китка или венче, изработени от сръчните ръце на жените от Спортно-интелектуален клуб „Ахридос“.

Към тях се присъединиха кметът на Кърджали д-р инж. Хасан Азис и ръководителят на разкопките на Перперикон – проф. Николай Овчаров.

„Перперикон е един от крайъгълните камъни на туризма не само в Кърджали но и в Родопите. Пример за това как на едно място могат да се съчетават местните, националните и европейските усилия. Перперикон за нас трябва да бъде еталон за завършен туристически продукт.“, каза инж. Азис. Освен археология и история, тук можем да реализираме различни мероприятия. Така, както на времето беше започнал покойният Петър Савчов, посочи кметът на Кърджали. Той изтъкна и безспорния принос на проф. Овчаров през последните десетилетия, заедно с всички досегашни директори на Музея. Благодари и на многото хора от съседните села, които участват в разкопките на Скалния град. „Перперикон е не само на Кърджали, Перперикон е на България, Перперикон е на Европа. Той е магия, която принадлежи на всички нас, така че няма сила, която може да спре развитието на Перперикон.“, обърна се към присъстващите д-р инж. Хасан Азис.

Повод за изказването му бяха думите на проф. Николай Овчаров, който алармира, че тази година разкопките на Перперикон са застрашени, тъй като Министерството на културата не е разписало заложените в  бюджета средства, които трябва да бъдат отпуснати за археологическото лято на Свещения град. „Тук работят хора от околните близо 10 села, които намират поминък всяко лято – техните семейства ще останат без прехрана заради това,че един младеж – министър Наско, както го наричат, е решил просто да не даде зелена светлина за тези средства, които са заложени в националния бюджет. Трябва да бъдат разписани и приведени.Ще се борим до последно. Община Кърджали и кметът са зад нас, дори да не дойдат тези средства, няма да спрем разкопките“, категоричен беше проф. Овчаров.

Организаторите на фестивала – Община Кърджали и Общински център за култура и младежки дейности зарадваха хората, дошли да се насладят на празника, с богата програма. Фестивалът „Еньовденска магия“ бе провокиран от идеята за добруване в хармония с природата и точно такива бяха посланията в изпълненията на различни състави от града. Всички участници получиха грамоти от Община Кърджали.

Гостите на фестивала имаха удоволствието да се насладят на изпълненията на народната певица, която възпя Търновската царица – Илка Александрова.

Изненада поднесоха и читалищата от община Кърджали, които бяха подготвили кулинарна изложба. След букета от  музикални емоции всички, желаещи да чуят интересни факти, свързани с историята на Перперикон,имаха възможността да се разходят до върха, придружени от екскурзовод.

Галина Кючукова, Арда нюз