Вълчо Милчев: „Никога не е късно за ново начало“

Водещи, Култура

Представиха новата книга на математика Вълчо Милчев „Линейно-рекурентни редици“

Думи на благодарност, спомени и искрени пожелания за още и още книги. С палитра от емоции премина представянето на новата, пета по ред книга на математика Вълчо Милчев „Линейно-рекурентни редици“. Колеги, приятели, журналисти, бивши и настоящи ученици поздравиха Вълчо Милчев за новата му книга, която бе представена от  директора на СУ „Петко Рачов Славейков“ – Милко Багдасаров.

„Сред преподавателите по математика Кърджали има своя феномен и той се казва Вълчо Милчев“, каза Багдасаров,едва успявайки да сдържи сълзите си на вълнение. Няма друг, който да е постигнал такива резултати в своята преподавателска област, който да е открил толкова много таланти и да има толкова много реализирани ученици, подчерта директорът на СУ „Петко Рачов Славейков“, в което Вълчо Милчев е преподавател и основател на Школата по математика.Именно като учител в най-голямото училище в Южна България, Вълчо Милчев има присъдени редица отличия. Той е двукратен носител на почетното отличие на МОН „Неофит Рилски“. През 2020 г. е награден с „Герб на община Кърджали – златен“. Вълчо Милчев вече е почетен член на Съюза на математиците в България.

Огромна признателност получи преподавателят по математика от негови бивши ученици, които споделиха, че от него са научили не само тънкостите на тази сложна и точна наука, но са получили ценни знания и придобили качества, които са им дали успешен старт в живота. Думи на признателност имаше дори и от родители на негови ученици.

Професионалният път на Вълчо Милчев е разделен на две: половината от него е посветил на журналистиката, втората половина на математиката като учител в СУ „П.Р.Славейков“, с научни публикации в  специализирани списания в България, САЩ, Русия, Канада, Испания и с международни изяви с учениците си в 10 държави по света.

„Никога не е късно за ново начало“ – това пък бе посланието, което Вълчо Милчев отправи към всички, дошли на представянето на новата му книга.

Вълчо Милчев получи от Милко Багдасаров почетния знак на „Славейков“ , а от РБ „Никола Йонков Вапцаров“, която бе домакин на представянето на 5-тата му книга – признание и благодарност, за това, че изданието ще попълни фонда на библиотека. От културната институция са изготвили и подробна библиографична справка с всички публикации и издадени до момента книги на Вълчо Милчев.

Авторът е завършил специалността „Математика, производствен профил“, в Софийския университет „Св. Климент Охридски”, специализация „Теория на вероятностите и математическа статистика”. Роден е в Крумовград през 1950 година. От 1973г. до 1977г. е учител по математика в СУ „Васил левски“ в Крумовград. От 1987г. в продължение на 19 години е журналист. Издава и свой седмичник „7дни Кърджали. През 2006 г. започва работа в СУ „Петко Рачов Славейков“ – Кърджали, в което основава Школа по математика.

Галина Кючукова, Арад нюз