Фотокнигата „Последният човек на Родопите“ бе представена пред кърджалийска публика

Култура

Фотографът Валерий Пощаров представи пред кърджалийска публика книгата си „Последният човек на Родопите“. Домакин на събитието бе Регионална библиотека „Н. Й. Вапцаров“.

Книгата и автора й представи директорът на културната институция Елисавета Кехайова.

„За мен той е мисионер. Човек, който се отдава на хората и на изкуството по различен начин. И ние, хора от Родопите, които имаме претенции, че познаваме нашата планина, аз за себе си разбрах, че почти не познавам планината, в която живея толкова години“, каза Кехайова.

Фотоизданието е представяно само в Родопите, като благодарност на автора й за това, което Родопите са му дали, разказа самият Пощаров пред присъстващите. Изданието събира 71 фотографии, изразяващи общата картина на посетените от него 985 села, а посланието оставя на личната интерпретация на всеки един неин любител. Пред присъстващите авторът разказа как е имал случаи, в които е изминавал четиричасови преходи, за да стигне до определено място и да направи една снимка.

”Това, което имаше значение за мен, бе възможността да преосмисля цялото отношение към пътя и към времето. Човек трябва да позволи на себе си да стане път, по който да минат хората и тогава може да стигне навсякъде“, обясни Пощаров. Едно от най-големите богатства, които му е дало пътуването из Родопите, е възможността да разговаря с тишината. „А когато разговаряш с тишината ти стигаш до себе си“, посочи още той.

 

Източник: БТА