Служители на Здравната каса в Кърджали протестираха за по-високи заплати

Водещи, Общество

Служители на РЗОК-Кърджали се  присъединиха към колегите си от цялата страна и излязоха на протест. Исканията им са за адекватно заплащане и увеличаване на щатните служители.

От 1 юли предстоят промени, с които обема на работа от служителите на Здравната каса се увеличава драстично. Отпускането на помощни средства на хора в неравностойно положение вече ще минава през Регионалните здравноосигурителни каси, обясни Даниела Иванова, председател на секция към КТ „Подкрепа“-Кърджали.

До сега това беше в правомощията на социалните служби. Става въпрос за отпускане на инвалидни колички, слухови апарати, ортопедични обувки, проходилки и прочие.

„Това предполага един голям обем от дейности – като сключване на договори с доставчици, приемане на документи, обработката им, доставката на помощните средства, тяхното заплащане. Всичко това е допълнителна работа извън рутинните задължения на служителите на Здравните каси, които извършват основно контролна дейност на лечебните заведения. Освен това те ежемесечно обработват отчетните документи, подавани от лекарите, на базата на които се извършва заплащането към тях. Служителите на Касата имат задължението да консултират и граждани.

В момента в РЗОК-Кърджали на щат са 40 човека. Те настояват да им бъдат отпуснати поне още две щатни бройки, но се съмняват, че и те ще са достатъчни. Оплакват се, че през последните години има сериозно текучество на високо квалифицирани кадри.

Трудовите им възнаграждения последно са били увеличени в началото на миналата година и то само на контрольорите, във връзка с ковид-пандемията. На този етап заплатите им са близки до минималната работна заплата.

До сега многократно са писали писма с техните искания, адресирани до Надзорния съвет на Касата, до финансовото министерство, до министър-председателя, до депутати. „Отговор нямаме, няма чуваемост за нашите проблеми“, посочи Даниела Иванова. Тя уточни, че в момента се водят преговори за уреждане на Колективните трудови спорове, надяват се да бъдат взети под внимание техните проблеми и те да бъдат решени.

В противен случай са готови на по-сериозни и продължителни протестни действия.

 

Галина Кючукова, Арда нюз