Шампионите на ОУ“Св. Св. Кирил и Методий“ се завърнаха от Словакия

Култура, Общество

Шампионите на ОУ“ Св. Св. Кирил и Методий“ се завърнаха от Словакия. Визитата им там беше по проект „Търсим бъдещи олимпийски звезди“ по програма Еразъм+. Проектът стартира през 2019г., но в следствие на Пандемията от Ковид-19 бе удължен с една година.

На последната мобилност пътуваха 16 ученици, петима ръководители и координаторът на проекта г-жа Илияна Стоянова. В Турани, Словакия се проведоха Мини Олимпийски игри и кирилометодиевци се завърнаха с шампионската купа и много медали. Там те бяха мило посрещнати от кмета на града и училището домакин – Zakladna skola, Turany. Също така беше организирана среща с Lucia Hrivnák Klocová, която е словашка състезателка на средни разстояния, специализирала в 800 метра и 1500 метра. Тя представлява Словакия на олимпийските игри през 2004, 2008 и 2012 г. Пет пъти е достигала и до полуфиналите на световното първенство по лека атлетика. Тя им разказа накратко за живота си на състезател и сподели за трудностите, през които е минала, за да постигне успехите си.

Този проект мотивира повече от 100 ученици на ОУ“Св.Св.Кирил и Методий“, които да започнат да спортуват активно и да се хранят здравословно. Координаторът на училището Илияна Стоянова си е поставила за цел още догодина да участват в нови проекти по Еразъм +.

Арда нюз