Елиф от ЕГ „Христо Ботев“ сред най-добрите в страната на състезанието по дебатиране на немски

Общество

Ученици от  най-добрите езикови училища в България  показаха реторичните си способности на националния финал на състезанието „Международни младежки дебати на немски език“, провел се в периода 01-03.06.2022г. в София

Заедно с още трима ученици от различни краища на България Елиф Махмуд от 11 клас в ЕГ „Христо Ботев“ , гр.Кърджали  взе участие в националния финал на състезанието по дебатиране за младежи, след като премина успешно полуфинала на тема „Трябва ли 16 годишните да имат право да гласуват?“. Тя участва и в  отворено студио със своите връстници, водено от Кристина Баксанова,  главен редактор „Международни новини“ в редакцията на bTV Новините.

Международните младежки дебати насърчават езиковото и политическо образование на учениците и ги подпомагат в личностното им развитие. В рамките на състезанието младежите разсъждават по различни обществени теми, защитават позициите си и показват способности за аргументиране на собствено мнение на немски език. По време на финалния дебат в България учениците дебатираха по актуален въпрос, който вече повече от година занимава европейските  и българските политици: „Трябва ли да се въведе еврото в България?“.

Състезанието, което се проведе в залата на Гьоте-институт в София и бе излъчено на живо онлайн, премина при голям интерес  и бе проследено от ученици и учители от участващите в проекта 13 български училища и представители на немското посолство у нас. Четиримата дебатьори – съответно двама ЗА и двама ПРОТИВ –демонстрираха завидни ораторски способности на немски език. Те бяха лично поздравени от посланика на Германия в България –  Негово превъзходителство  господин Кристоф Айххорн.

С отличното си представяне Елиф затвърди всеобщото мнение, че в ЕГ „Христо Ботев“ се подготвят едни от най-добрите немскоговорещи ученици в страната, а клубът по дебати към училището става един от най-предпочитаните и желани  за извънкласни дейности по немски език.