Служители в системата на МВР на протест, искат индексация на заплатите

Водещи, Общество

Служители от различни структури на МВР в Кърджали излязоха на протест пред сградата на Областна дирекция в петък.
Те настояват за именно индексация на работната заплата, съобразена с нивото на инфлация в страната, както и по-добри условия на труд.
”Тази година отново имаше увеличение на възнагражденията на някои държавни структури, ние пак бяхме забравени.“, посочи заместник-председателят на Синдикално дружество 66 в Кърджали Божидар Делийски. Той обясни, че има спусната заповед, според която има решение за увеличение на възнагражденията с 20%, но по тяхна информация тя не е внесена за разглеждане в нито една институция.
„Тук сме, за да провокираме някаква промяна или действие от страна на министерството“, каза още Божидар Делийски. Той заяви, че не са против реформите, но да бъдат ясни и с категорични правила.
Според Делийски част от реформите като например извеждането на някои служби като пожарната, КАТ, „Български документи за самоличност, единния европейски номер 112, не са съгласувани със синдикатите.
По думите на председателя на синдикално дружество „Арес“ при синдиката на служителите на затворите в България – Наско Атанасов, заплатите на служителите на затворите не са променяни през последните 4 години. „Основната стартова заплата в сектора започва от 800лв. за стажант, а на действащ, като нас, е 1 200 лв.“, обясни Атанасов.
Протестиращите служители от системата на МВР в област Кърджали посочиха, че е планиран национален протест на 12 юни в София, но дали той ще се случи зависи от днешната среща между Управителния съвет на синдиката на затворите в България и министъра на правосъдието.