Асен Василев: Няма да има актуализация на минималната работна заплата до края на годината

Икономика

В рамките на тази година не се предвижда да се пипат нито максималният осигурителен доход, нито минималната работна заплата. Това каза пред журналисти в парламента вицепремиерът и финансов министър Асен Василев.

„Предвиждаме бюджетното салдо да не се променя. Тоест, дефицитът да си остане както е приет – 4,1%“, допълни още той.

Вицепремиерът изрази силна надежда актуализацията на бюджета да бъде приета от парламента до края на месеца. „Миналата година при доста по-разнороден парламент актуализацията мина за две седмици и половина. Би следвало да има достатъчно време“, посочи той.

Василев уточни и как ще работи механизмът за отстъпка на горивата. „НАП  и Дирекция „Данъчна политика“ при нас работят с Асоциацията на бензиностанциите. Предвижда се доста облекчена схема. Да се подава справка, а самата компенсация да става при издаването на касовия бон“, обясни министърът.

Василев посочи още, че по-високи заплати ще има за служителите, работещи в реформирани системи. „За системите, в които е предвидена реформа, са предвидени средства още в оригиналния бюджет от порядъка на около 300 млн. лв. Доколкото знам, системата на МВР е в процес на финализиране на промените. Би следвало да могат да получат достъп до тези средства“, каза той.

По повод заявката на Христо Мутафчиев артистите да протестират за по-високи заплати, Василев коментира: „Всеки театър сам си определя заплатите. Това, което държавата дава, е субсидия. Тя се дава на база продадени билети. Няма коронавирус, театрите могат да работят нормално“.

Арда нюз