Езикова гимназия „Христо Ботев“ чества 100-годишен юбилей!

Водещи, Общество

С тържествен юбилеен концерт Езиковата гимназия „Христо Ботев“ в Кърджали отбеляза своя 100-годишен юбилей. Празникът беше уважен от много гости, сред които посланикът на САЩ Н.Пр. Херо Мустафа.

„За мен е чест да съм тук днес сред вас, особено на този ден, в който България чества един от националните си лидери“ .С тези думи се обърна посланик Мустафа към присъстващите в залата на ТМЦ в Кърджали. Дипломатът цитира и част от ботевото творчество, а именно „Само онзи, който е свободен, само той може да се нарече човек в истинския смисъл на думата. Херо Мустафа към учениците на Гимназията: “Възможността да учите чужди езици ще бъде голямо предимство за вас. Тези, които знаят езици на други народи и разбират другите култури, са тези, които изграждат един по-свободен, по –мирен свят и се надявам, че вие ще правите това в бъдеще“.

Кметът на община Кърджали д-р инж. Хасан Азис връчи на директора на гимназията „Герб на община Кърджали – златен“. „Вече цял век вие успешно съчетават духа и традициите. Тук се развива качествено образование.“, заяви в приветственото си слово инж. Азис. Той поздрави учителите за неуморната работа.Пожела им с неугасващ ентусиазъм да изпълняват една от най-трудните и благородни професии.“Бъдете горди с успехите на совите ученици.“, каза градоначалникът. А към учениците се обърна с думите: „Живейте с жаждата за знание. Убеден съм, че ще бъдете достойни ботевци.

„За мен е чест и голяма отговорност да управлявам този мегаполис на знания и професионализъм в образованието и възпитаните на подрастващите.Стотиците медали, награди постижения в престижни национални и международни състезания, конкурси  – са доказателство за качественото образование и бъдещото развитие на училището.“, каза директорът на ЕГ „Христо Ботев“ Даниела Павлова.  Тя благодари на всички настоящи и бивши учители директори ,ученици, приятели и партньори, които се допринесли за обучението, напредъка и реализацията на учениците.

Приветствия за 100-годишния юбилей на Гимназията имаше от министъра на образованието и науката акад. Николай Денков и областния управител Даниел Делчев.

За 100-годишния юбилей на своето училище, учениците на ЕГ „Христо Ботев“ изнесоха  близо двучасов концерт, подготвен изцяло от тях и техните преподаватели.

Галина Кючукова, Арда нюз