Проф. Хикмет Мехмедов и Вълчо Костов са тазгодишните носители на наградата „Мултикултурният човек“

Водещи, Култура

Носителите на годишната награда „Мултикултурният човек“ за 2022г.  бяха отличени на официална церемония в Арт галерия „Кръг“ в Кърджали.

Световноизвестният хореограф проф. Хикмет Мехмедов бе номиниран за своята чувствителност към проблемите на съвременния човек и общество, а Вълчо Костов  – за активното си участие в създаването на мостове между етноси, култури и държави.

Отличията връчи кметът на Кърджали д-р инж. Хасан Азис.

„Хората са родени да се обичат. Не са родени да се мразят и цялата ми идея в изкуството е била да създам хармония, любов, красота чрез изкуството, защото не може да се живее с омраза“, каза проф. Хикмет Мехмедов. Той подчерта любовта си към Кърджали и си спомни за отминали топли моменти. Оцени наградата високо. „Тя е голяма, защото е от моя роден град, който аз няма да забравя никога“, отбеляза Мехмедов.

Проф. Хикмет Мехемдов е роден на 4 юни 1950 г. в Кърджали. Още от десетгодишната си възраст е свързан с балета. Той е сред най-уважаваните творци в съвременната история на българския балет. Освен хореограф, режисьор и балетмайстор, е преподавател в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив. Води майсторски класове в Сеул, Южна Корея.

Наистина моят живот мина така, че никога не съм делил хората на можещи и неможещи, на българи, мюсюлмани и други, каза на свой ред Вълчо Костов. Роден на 14 май 1942 г. в някогашното село Доброволец, Кърджалийско, в периоди от своя живот той отговаря за спорта в Кърджали, 30 години е спортен съдия, като спортната му кариера се развива и като президент на ФК „Арда“. Вълчо Костов е председател на дружеството за българо-украинска дружба в областта, както и на дружество за българо-турско приятелство.

Наградата „Мултикултурният човек“ се дава на кърджалиец, където и по света да се намира той, за принос за развитието на мултикултурализма, интеркултурния диалог и езиковото многообразие. Тя има за цел да акцентира върху ценността на интеркултурното взаимодействие, като разшири разбирането за иновация в този контекст. „Посланието на наградата има още по-голямо въздействие днес, когато светът е заплашен от надигащата се вълна от национализми, ксенофобия и език на омразата“, посочват от Арт движение КРЪГ. И припомнят, че първият носител на приза е актьорът и депутат във Седмото ВНС (1990-1991) Нуредин Мехмед. За 10 години отличието са получили общо 12 личности, сред които творци, религиозни лица, политици, общественици.