Цената на водата в Кърджалийско ще се увеличи с до 30%

Водещи, Икономика

С около 30 на сто се очаква да се повиши цената на водата в Кърджалийско през следващите 5 години. В момента цената на водата в Кърджали е 2,65 лева с ДДС.

От „ВиК“- Кърджали са внесли за разглеждане бизнес-план, който е за пет годишен период., каза управителят на водното дружество инж. Славчо Славков. Предстои планът да бъде одобрен от КЕВР.

Комисията за водно е енергийно регулиране /КЕВР/ е утвърдила бизнес-плановете на няколко „ВиК“ дружества в България, при които повишението на цената на водата е между 40% и 50%, каза още инж. Славков.

Една от основните причини за очакваното увеличение на водата е повишаването на електроенергията. „ВиК“ – Кърджали използва над 100 помпи, които се захранват с електричество., поясни шефът на водното дружество.

Освен това“ВиК“-Кърджали  прави сериозна инвестиция в проект за реконструкция на водопроводната мрежа, който ще приключи през 2023 година. Стойността на проекта е 67 762 390 лева, като безвъзмездната финансова помощ по ОП „Околна среда“ е в размер на 49,7 млн. лева. 6,7 млн. лева са собствени средства на „ВиК“-Кърджали, с които дружеството дофинансира дейностите по проекта. По него се предвижда реконструкция на магистралния водопровод от село Ненково до ПСПВ Енчец. Реконструкция и доизграждане на вътрешна водопроводна мрежа в Кърджали и в Момчилград. Доизграждане и реконструкция на канализационна мрежа в кварталите „Гледка“, „Горна Гледка“, и в Резбарци. Ще се изгради нова входна шахта и укрепително съоръжение на дюкер под река Арда.

Това са сериозни инвестиции, като основната им цел е да се намалят загубите на вода по водопреносната мрежа, които възлизат на почти 50 на сто, посочи инж. Славков. „Дружеството печели основно от продажбата на вода и това е единственият начин за финансиране на неговото съществуване и поддръжка на персонала.“, заяви той.