Ученици от 4 училища в област Кърджали се запознаха отблизо с професията „войник“

Водещи, Общество

Ученици в 9-ти и 10 –ти клас от четири училища в област Кърджали – СУ „Отец Паисий“ – Кърджали, СУ „Христо Смирненски“ – Черноочене, СУ „Христо Ботев“ – Джебел и СУ“Васил Левски“ – Ардино – се включиха в инициатива на Военното окръжие, целяща да популяризира военната служба като професия и повишаване на военно-патриотичното възпитание на младото поколение.

По нетрадиционен начин, под формата на открит урок, младежите посетиха Общинския ученически център за военно обучение и спасителни дейности край село Широко поле.

За тях организаторите на събитието бяха подготвили интересни беседи, както и практическо обучение.

Гимназистите бяха разпределени на групи, като на ротационен принцип преминаха през 4 обучителни центъра.

В два от тях те бяха запознати с реда и начина за постъпване на военна служба и Висшите военни училища в РБългария. А в останалите, пред учениците бе демонстрирано снаряжението, налично в българската армия, както и такова, използвано през годините.

В края на обучението те опитаха и от войнишката кухня.

„Има интерес към военната професия, който може да се каже, че е постоянен.“, каза полк. Бисер Богданов, заместник-началник на Централно военно окръжие – София. Предимството за тези, избрали да се обучават във висшите военни училища, които са три в страната, е че обучението е напълно безплатно, като се получава и определено възнаграждение. Важно е да се отбележи, че след завършване на висшето си образование, тези младежи и девойки веднага се реализират в редовете на българската армия като офицери, подчерта полк. Богданов.

Гости на обучението, организирано от военното окръжие в Кърджали, бяха полк. Бисер Богданов, заместник-началникът на Централно военно окръжие – София, заместник-областният управител Юлия Чортленева, директори на училища, представители на Военния клуб  в Кърджали.

Преди началото на открития урок бяха поднесени цветя пред чешмата-паметник на загиналите във Втората световна война.

 

Галина Кючукова, Арда нюз