Ученици от СУ „Отец Паисий“ направиха препис на 158 страници от „История славянобългарска“

Над 140 ученици от 3 клас до 11 клас в СУ „Отец Паисий“ в Кърджали се включиха в инициатива на РБ „Никола Йонков Вапцаров“ и направиха препис на 158 страници от паисиевата „История славянобългарска“.  Поводът е 300 годишнината от рождението на Паисий Хилендарски, 260 годишнината от написването на първото възрожденско произведение на българската историография и 60 годишнината от канонизацията на отец Паисий. През 2022 г. ЮНЕСКО включи в списъка на честванията 300-годишнината  от рождението на Паисий Хилендарски с национални и международни прояви.

В рамките на един месец ученици от първото светско училище в Кърджали положиха труд и много ентусиазъм и успяха – 158 страници от „История славянобългарска“ са пренаписани в специален формат. „Отне ни много време, наложи се да преписваме някои страници по няколко пъти. Трудна беше задачата, но усещането беше неповторимо“, споделиха ученици, включили се в инициативата. Техните учители пък се гордеят, че възпитаниците им приели отговорно задачата и се справили успешно с нея. „Въздействието на всяка една страничка, която нашите ученици преписваха, се оказа много голямо. Желаещите да участват в преписа бяха много, а някои дори преписаха страници от старобългарския текст.“, каза заместник-директорът на СУ“Отец Паисий“ Марина Василева.

„Дълго  обмисляхме как да се включи нашата библиотека в тази инициатива, но без колебание избрахме СУ „Отец Паисий”, защото то носи името на този именит българин, будител – Паисий Хилендарски. Идеята за изготвянето на преписа е повече деца да се докоснат до „История славянобългарска”. Да научат повече за делото на Паисий, да прочетат страници от историята, която да се популяризира сред младите хора. Всяко дете да занесе страници от нея в своя дом. „История славянобългарска” е писана в трудни за нашия народ времена, но е успяла да запали пламъчето в нашите души. Длъжни сме да го запазим и предадем на нашите деца. Нашата библиотека също притежава книгата „История славянобългарска” и тя е на разположение на нашите читатели, посочи Галя Настева, завеждащ отдел в РБ „Никола Йонков Вапцаров“.

Направения препис на „История славянобългарска“ бе връчен на библиотеката в Кърджали, която се включи в инициативата по покана на Регионална библиотека „Захарий Княжевски” град Стара Загора, а идеята е на Комитет „Приятели на Зографски манастир“. Страниците ще бъдат предадени на старозагорската регионална библиотека „Захарий Княжевски”. Събраните преписи ще бъдат сканирани, обработени и издадени под формата на електронен сборник, като всеки от основните организатори и обществените библиотеки, участници в инициативата ще получат екземпляр с цел съхраняване на историческата памет и паметен знак за участие в инициативата, съобщи още Галя Настева.

От СУ „Отец Паисий“ пък възнамеряват да издадат книжен вариант на преписите, сподели заместник-директорът на училището Мариана Василева, която е и преподавател по история.

За участието си в инициативата, всички ученици получават безплатен едногодишен абонамент.

Галина Кючукова, Арда нюз