Гласуваха бюджета на община Кърджали за 2022 година

Водещи, Икономика

Общинският съвет в Кърджали гласува бюджета на общината за 2022 година. Това стана с гласовете на съветниците от ДПС и БСП. От ГЕРБ гласуваха против, Мехмед Ходжа от ДОСТ – „въздържал се“. Проектът на финансовата рамка на бюджета бе представена от кмета на общината д-р инж. Хасан Азис. Последваха дебатите.

Радослав Милев от Коалиция „Демократична България – Обединение” отново повдигна въпроса за многото улици, нуждаещи се от ремонт и изрази съмнение, че и през тази година това няма да се случи, въпреки заложените 2 млн. лв. за целта.

От ГЕРБ посочиха, че няма да подкрепят бюджета. „Не можем да си позволим „лукса“ да гласуваме  ЗА  бюджет, който не кореспондира с потребностите на гражданите или по-точно се заиграва с тях, без да решава реалните им проблеми. Бюджет, писан под индиго, бюджет на излъганите очаквания.“, заяви Лидия Асенова от групата съветници на ГЕРБ.

БСП се обявиха ЗА, тъй като голяма част от техните предложени били взети в предвид и отразени в бюджета.

Подкрепа за най-важния финансов документ в рамките на дебата заявиха съветниците от ДПС.

„Този бюджет е отговорен и най-вече балансиран“, заяви Елван Гюркаш, председател на ПК по бюджет и финанси. В него за заложени средства за ремонт на училища и детски градини, за водоснабдяване и канализация, за туризъм и за подпомагане на уязвимите групи от населението,“ посочи Гюркаш. „Бюджетът на общината за 2022 година може да се определи като баланс по време на много кризи“, подчерта тя.

Независимият Огнян Инванов също повдигна темата за разбитите и направо липсващи улици в града. В негов стил заяви – защо във „Възрожденци няма рапъри, ами защото няма улици, на които да израснат.“.

Отговор но повдигнатите въпроси и критики даде кметът, който благодари на всички съветници, взели участие в дебата. „Социален, инвестиционен и повече за децата на Кърджали“. Така  определи бюджета д-р инж. Хасан Азис. През настоящата година са предвидени серия от проекти, насочени към децата на Кърджали. Предстои изграждане на нова детска градина + основно училище в кв.“Възрожденци“, нова ясла в центъра на града, Скейт парк в рамките на парк „Арпезос Север“. И още – през 2022 година ще бъдат водоснабдени онези населени места, които са без вода и канализация. Над 16 са проектите, които общината ще реализира през настоящата година, посочи още инж. Азис. Те са основно с европейско финансиране.

„ До малките населени места ще достигне здравната грижа. Общината ще закупи автомобил и ще осигури шофьор и медицински лица, които да са в услуга на хората в малките и отдалечени населени места в община Кърджали.“, поясни д-р инж. Хасан Азис. Това ще се си чрез въвеждането на нова социална услуга. Продължава проектът за изграждане на улично осветление. Ще има и приют за безстопанствени кучета, каза още градоначалникът.

И така – Бюджет,2022 на Община Кърджали бе приет с 27 гласа „за“, 10 „против“ и един „въздържал се“. Финансовата му рамка е 88 880 000 лева. 62 475 260 лева са делегирани от държавата средства, останалите – от местни приходи.

 

Галина Кючукова, Арда нюз