Последен ден за плащане на данъка върху доходите с отстъпка

Икономика

Днес е последния срок, в които физическите лица могат да ползват отстъпката от 5% при плащане на данъка по годишната си данъчна декларация, напомниха от офиса на приходната администрация в Кърджали. За да се възползват от отстъпката, гражданите трябва да подадат декларацията си и да платят целия размер на данъка за довнасяне до 31 март, както и да нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения, напомнят от НАП.

До момента в офиса тук са подадени 6 269 бр. данъчни декларации от физически лица. От тях 4537 са подадените формуляри по интернет, което представлява 72% , съобщиха още от НАП Кърджали.

Най-лесно и бързо плащането, за което не се дължат такси, се извършва чрез т.нар. „виртуален ПОС“ (е-услугата за плащане) в Портала за електронни услуги на НАП, достъпни с персонален идентификационен код (ПИК) или квалифициран електронен подпис (КЕП). Това е една от най-често използваните електронни услуги на НАП. От началото на тази година през виртуалния ПОС в офиса на приходната администрация в Кърджали са платени над 2,300 млн. лв. данъчни и осигурителни задължения.

От НАП съветват потребителите, които имат ПИК или КЕП, да се възползват от предлаганите възможности в Портала за електронни услуги на НАП, като подадат годишните си декларации и платят задълженията си онлайн.

Информация за попълване и подаване на данъчни и осигурителни декларации и внасяне на суми към бюджета може да получите от сайта на НАП – https://nra.bg/ или на телефон: 0700 18 700 на цена, съгласно тарифата на съответния оператор.

Арда нюз