За 60-ти път алековци отдадоха почитта си към Щастливеца

Общество

За 60-ти път Икономиката отбеляза своя патронен празник, 159 години  от рождението Алеко Константинов, един от най-ярките представители на българския интелигентен дух  – писател, юрист, журналист и активен общественик. Тържеството започна с химна на гимназията и изпълнение на мажоретния състав към училището. Учениците от XII б клас Александра Иванова и Петър Петков изключително въздействащо пресъздадоха изповедта на Алеко, записана в анкета на професор Шишманов  през 1894 г.   С много плам ученичката от XI а  клас Ефтелиа Юмер изпълни стихотворението „Алеко“ от Недялко Йорданов и разчувства присъстващите учители и ученици.  В знак на признателност ученици от Ученическия съвет поднесоха цветя пред портрета на своя патрон.

SONY DSC

„Горди сме, че ние, учениците от ПГИ „Алеко Константинов“, можем да се наречем Алекови последователи. Имаме възможността да учим в най-голямото професионално училище в област Кърджали, което съчетава в едно традиция и новаторство в обучението и дава реална възможност за успешната ни реализация. С упоритост, труд и воля усвояваме знания, формираме умения и постигаме успехи“  – заявиха алековци.

В чест на 60-годишния юбилей  и  на патронния  празник на   училището през цялата учебна година  в Гимназията по икономика се провеждат Алекови дни.  Директорът на училището, госпожа Мариела Попова,  награди отличените ученици в проведените до този момент конкурси.

„Днес  всички ние  сме истински щастливци, горди потомци на Алеко. Скъпи съученици, следвайте заветите на нашия патрон, съхранете оптимизма и очарованието на личността му, запазете неговата устременост към бъдещето и трепетната надежда, че България ще бъде икономически възмогната, социално справедлива и политически демократична.“ – бяха заключителните думи на водещите.

Арда нюз

 

Вашият коментар