РЗИ: Бустерна доза на Janssen може да бъде приложена 2 месеца след първа имунизация със същата ваксина

Общество

От РЗИ-Кърджали публикуваха информация за гражданите, желаещи да си поставят бустерна доза от ваксината на Janssen срещу COVID-19.

Подсилваща доза от ваксината на Janssen срещу COVID-19 може да бъде приложена 2 месеца след първа ваксинация със същата ваксина. Тя може да бъде поставена и след завършван ваксинационен курс срещу COVID-19 с иРНК ваксините на Pfizer/BioNTech и Moderna. В тези случаи интервалът за прилагане на бустерната доза е 3 месеца.

В Регистъра за ваксинация срещу COVID-19 вече е създадена функционалността, която позволява въвеждането на поставена бустерна доза от ваксината на Janssen. Това означава, че гражданите получават своя Европейски цифров COVID сертификат веднага след ваксинация, разясняват от Здравната инспекция. От там припомнят, че иРНК ваксина (на производителя Pfizer/BioNTech или на Moderna) може да се поставя като бустерна доза след завършен ваксинационен курс с иРНК или с векторна ваксина (на AstraZeneca или на Janssen) не по-рано от 3 месеца след завършения ваксинационен курс. Министерството на здравеопазването и Експертният консултативен съвет по надзор на имунопрофилактиката препоръчват преболедувалите COVID-19 да се ваксинират с пълна имунизационна схема не по-рано от 3 месеца след лабораторно потвърждаване на диагнозата.

При лица, заболели от COVID-19 след прилагане на първа доза от ваксините с двудозов режим на имунизация, втората доза ваксина се поставя не по-рано от 3 месецa след потвърждаване на диагнозата.

Вашият коментар